De verschillende soorten liefde

Les 4 van de online relatie cursus die iedereen in een serieuze relatie zou moeten volgen

a couch with a blanket on the arm

De verschillende soorten liefde

We worden voortdurend geconfronteerd met een stroom aan beelden van ideale relaties en prachtige liefdesverhalen. Daardoor kan het concept van liefde verwarrend en complex lijken. We weten allemaal dat liefde meer is dan enkel (platte) romantiek, maar wat betekent dat in de praktijk?

Het concept van liefde is veelzijdig

Liefde kan vele vormen aannemen, variërend van de passionele verliefdheid tot de diepe genegenheid voor een vriend of familielid. Elke vorm van liefde heeft zijn eigen unieke kenmerken en waarde, en het is belangrijk voor het aangaan van relaties om deze nuances te begrijpen.

  • Eros, romantische, passionele liefde

Laten we beginnen met eros, de vorm van liefde die vaak wordt bezongen in liedjes en getoond in films. Dit is de romantische, passionele liefde die meestal het begin van een relatie markeert. Eros is intens, emotioneel en vaak fysiek. Het is het soort liefde dat mensen doet verlangen naar nabijheid en samenzijn. Dit soort liefde kan verrijkend en opwindend zijn, maar het kan ook vluchtig zijn. Wanneer eros de primaire drijvende kracht in een relatie is, kan het moeilijk zijn om een stabiele basis te vinden als de initiële intensiteit afneemt.

Relatieth

Andere vormen van liefde

  • Philia, diepe vriendschap

Een andere vorm van liefde is philia, de diepe vriendschappelijke band. Philia gaat over respect, begrip en een wederzijdse toewijding die niet noodzakelijk fysiek of romantisch is. Het is het soort liefde dat je voelt voor goede vrienden en soms zelfs voor collega’s met wie je een sterke band hebt ontwikkeld. In relaties biedt philia een stabiele basis van wederzijds respect en steun, wat essentieel is voor langdurige relaties.

  • Storge, stabiele en loyale liefde

Dan is er storge een liefde die vaak voorkomt in familiebanden. Storge is kalm, rustig en gebaseerd op genegenheid en vertrouwdheid. Het is het soort liefde dat groeit uit gedeelde ervaringen en gezamenlijk doorgebrachte tijd. Het verschilt van eros doordat het minder gericht is op passie en meer op stabiliteit en loyaliteit. In een gezinssituatie biedt storge de veilige haven waarin kinderen opgroeien en zich geliefd voelen en waarin volwassenen zich kunnen wenden tot hun familie voor steun en begrip.

  • Agape, onvoorwaardelijke liefde

Een andere belangrijke vorm van liefde is agape, onvoorwaardelijke liefde. Agape is zelfloos en onvoorwaardelijk en wordt vaak beschreven als een spirituele of altruïstische liefde. Dit gaat veel verder dan je eigen persoonlijke verlangens en belangen. Agape is vaak de drijvende kracht achter filantropie en onbaatzuchtige daden. In persoonlijke relaties kan agape zich uiten in de bereidheid om offers te brengen voor het welzijn van de ander, zonder daar iets voor terug te verwachten.

Relatieth

En nog meer vormen van liefde

  • Pragma, praktische, langdurige liefde

Daarnaast hebben we pragma, de praktische, langdurige liefde. Pragma is gebaseerd op verstand en gedeelde doelen en waarden. Dit soort liefde ontwikkelt zich meestal in langdurige relaties waarin partners een dieper begrip en een uitgebreide acceptatie van elkaar hebben ontwikkeld. Pragma is minder gericht op de opwinding van eros en meer op stabiliteit en wederzijdse groei. Het is de liefde die je ziet bij stellen die al tientallen jaren samen zijn en die elkaar door de ups en downs van het leven hebben gesteund.

  • Ludus, luchtige, oppervlakkige liefde

Het concept van ludus is ook interessant. Ludus is speelse, ongebonden liefde. Het is de luchtige, vaak oppervlakkige vorm van liefde die je voelt in het begin van een flirt of tijdens het spelen van het liefdesspel. Hoewel ludus op het eerste gezicht oppervlakkig lijkt, speelt het een belangrijke rol in het opbouwen van aantrekkingskracht en plezier in relaties. Het herinnert ons eraan dat liefde ook speels en leuk kan zijn en niet altijd serieus hoeft te zijn.

  • Philautia, liefde voor jezelf

Ten slotte is er philautia, de liefde voor jezelf. Dit is zoals gezegd de basis van (alle) andere vormen van liefde. Philautia is essentieel omdat het je in staat stelt om jezelf te waarderen en respecteren, wat op zijn beurt invloed heeft op hoe je anderen liefhebt. Gezonde zelfliefde zorgt ervoor dat je grenzen kunt stellen, zelfzorg kunt beoefenen en anderen kunt benaderen vanuit authenticiteit en ‘voluit leven’ in plaats van een behoefte aan goedkeuring.

Online relatie cursus

Vormen van liefde cultiveren en in evenwicht brengen

Deze verschillende soorten liefde zijn allemaal waardevol en belangrijk. Ze vullen elkaar aan en vormen samen een complex, maar prachtig geheel. Het is best belangrijk om deze vormen van liefde te herkennen en te waarderen, niet alleen in je relaties met anderen, maar ook in de relatie die je met jezelf hebt. Door een breder begrip van liefde te ontwikkelen, kun je meer balans en vervulling vinden in je leven en in je relatie(s).

In de praktijk betekent dit dat we ons niet alleen moeten richten op de romantische aspecten van liefde, maar ook moeten investeren in vriendschappen, familiebanden en persoonlijke groei. Dit betekent tijd vrijmaken voor vrienden, moeite doen om familiebanden te versterken en ruimte maken voor zelfzorg. Het betekent ook dat we de tijd nemen om onze partners niet alleen als romantische partners te zien, maar ook als vrienden, vertrouwelingen en levenspartners met wie we gedeelde waarden en doelen hebben.

Tegenwoordig staan relaties soms onder druk door hoge verwachtingen en misverstanden. Het inzicht in de verschillende soorten liefde bieden je zicht op een weg naar dieper wederzijds begrip en relationele vervulling. Of het nu gaat om de vurigheid van eros of de stabiliteit van pragma, elke vorm van liefde heeft zijn plaats en waarde. Door deze vormen van liefde te cultiveren en in evenwicht te brengen, kun je een relatie opbouwen die rijk, divers, en bevredigend is.

Relatietherapie Zwolle

Persoonlijke noot van de psycholoog

Als psycholoog zie ik vaak dat cliënten worstelen met het idee van liefde, vooral wanneer ze zich richten op één enkel aspect ervan, zoals de romantiek of passie. In relatietherapie moedig ik hen aan om de veelzijdigheid van liefde te verkennen. Het idee dat liefde alleen maar passie is, kan leiden tot teleurstelling wanneer de realiteit van alledaagse relaties zich ontvouwt. Het integreren van vriendschap en altruïsme in hun opvatting van liefde verrijkt hun relaties en biedt een stabieler fundament om op te bouwen.

In mijn eigen leven en werk heb ik ervaren dat liefde in zijn verschillende vormen essentieel is voor welzijn en geluk. Liefde is geen statisch gevoel, maar een dynamisch proces dat zich voortdurend ontwikkelt. Het besef dat liefde zich op verschillende manieren kan manifesteren – van de speelse uitwisseling van Ludus tot de diepgaande toewijding van Pragma – heeft me geholpen om mijn eigen relatie(s) beter te begrijpen en te waarderen. Dit inzicht heeft me geleerd om niet alleen de passie te koesteren, maar ook de dagelijkse gebaren van vriendschap en de onvoorwaardelijke steun die liefde werkelijk maken.

Vind een goede, moderne relatietherapeut
Start in 4 eenvoudige stappen met relatietherapie bij een geregistreerde therapeut
  1. 1
    Stuur een Whatsapp bericht, bel of vul het formulier in

    Kies onderaan de website hoe je contact met ons wilt opnemen.

  2. 2
    Mariëtte neemt binnen 2 werkdagen contact met je op

    Je krijgt van haar deskundig relatieadvies, als je hulp wilt plant ze direct een afspraak voor je in.

  3. 3
    Als je relatietherapie overweegt volgt een vrijblijvend kennismakingsgesprek

    Je onderzoekt of relatietherapie jullie kan helpen en op welke wijze en hoeveel sessies er nodig zijn.

  4. 4
    Je start met relatietherapie

    Je plant samen met de relatietherapeut de sessies in.

Online relatie cursus
Onze missie

RelatietherapieWijzer wil een wegwijzer zijn in de ondoorzichtige wereld van relatietherapie. De bij ons aangesloten relatietherapeuten zijn post-HBO en academisch opgeleide professionals die werken vanuit wetenschappelijk bewezen methodieken. Zij onderschrijven de Beroepscode voor Relatietherapeuten. Hierdoor weet je zeker dat je via RelatietherapieWijzer een deskundige professional in de arm neemt. Neem vrijblijvend contact met ons op als je relatietherapie overweegt.

Blog