Wordt relatietherapie vergoed?

Relatietherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige verzekeraars bieden via de aanvullende verzekering een vergoeding.

Relatietherapie wordt niet standaard vergoed vanuit de basisverzekering, aangezien het niet onder de reguliere zorg valt die door de ziektekostenverzekering wordt gedekt. Sommige aanvullende verzekeringen kunnen wel een gedeeltelijke vergoeding voor relatietherapie bieden. Om te bepalen of jouw verzekering relatietherapie dekt is het aan te raden om contact op te nemen met je zorgverzekeraar of de polisvoorwaarden te raadplegen.

Als relatietherapie wordt vergoed, kunnen er bepaalde voorwaarden van toepassing zijn, zoals beperkingen in het aantal vergoede sessies, het eigen risico of een maximumvergoeding. Als je relatietherapie zelf moet betalen kun je de tarieven en betalingsmogelijkheden bespreken met de relatietherapeut. Sommige relatietherapeuten hanteren een ‘sliding scale’, waarbij de kosten worden aangepast aan je inkomen of bieden de mogelijkheid tot het afspreken van een gunstige betalingsregeling. Daarnaast kan het waardevol zijn om na te gaan of je werkgever een vergoedingsregeling biedt voor relatietherapie, aangezien het ook voor werkgevers belangrijk is dat hun medewerkers goed in hun vel zitten.

In onze kennisbank vind je een uitgebreider antwoord op de vraag: Wordt relatietherapie vergoed?