Welke vormen van relatietherapie zijn er?

De belangrijkste zijn IBCT en EFT. Beide zijn effectief en hebben ieder eigen uitgangspunten. Daarnaast zijn er nog enkele andere benaderingen.

Twee van de meest prominente vormen van relatietherapie zijn Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) en Emotionally Focused Therapy (EFT). IBCT, vaak aanbevolen vanwege zijn brede inzetbaarheid, combineert elementen uit gedragstherapie, emotion-focused therapie en Acceptance & Commitment Therapy (ACT). Deze methode focust zowel op acceptatie als verandering in gedrag en interactiepatronen tussen partners. EFT daarentegen concentreert zich meer op het bevorderen van emotionele verbondenheid en hechting tussen partners, door negatieve interactiepatronen te begrijpen en te transformeren naar veilige, positieve interacties.

Naast IBCT en EFT zijn er nog enkele andere benaderingen binnen relatietherapie. Zoals de Gottman Method Couples Therapy, die destructieve interactiepatronen in kaart brengt, Imago Relationship Therapy, die focust op onbewuste patronen en behoeften die partners naar elkaar toe trekken, Solution-Focused Brief Therapy (SFBT) gericht op het realiseren van een gewenste toekomst, en Narrative Therapy, die zich bezighoudt met de verhalen en overtuigingen die stellen hebben over zichzelf en hun relatie.

De keuze voor een specifieke benadering in relatietherapie hangt af van jullie individuele behoeften, doelen en waarden. Elke methode heeft zijn eigen unieke theoretische basis, principes en technieken. Een ervaren relatietherapeut kan begeleiding bieden bij het selecteren van de meest geschikte benadering voor een specifieke situatie om ervoor te zorgen dat de relatietherapie voor jullie zo effectief mogelijk is.

In onze kennisbank vind je een uitgebreider antwoord op de vraag: Welke vormen van relatietherapie zijn er?