Relatietherapie is een vorm van psychotherapie gericht op het verbeteren van romantische relaties en het oplossen van conflicten tussen partners. Relatietherapie helpt stellen om hun communicatievaardigheden te verbeteren, waaronder actief luisteren, open en eerlijk spreken en het uiten van gevoelens en behoeften op een constructieve manier. Daarnaast richt relatietherapie zich op het gezond aanpakken van conflicten, door het herkennen en aanpakken van de onderliggende oorzaken van deze conflicten, en ook op het versterken van de relatie door te werken aan aspecten zoals intimiteit, vertrouwen en wederzijds respect.
Het proces van relatietherapie omvat een initiƫle beoordeling van jullie relatiegeschiedenis en individuele achtergronden, gevolgd door relatietherapie sessies waarin specifieke problemen worden aangepakt. Deze sessies kunnen zowel gezamenlijk als individueel zijn, waarbij je vaardigheden leert en oefent die gericht zijn op het verbeteren van je relatie. Relatietherapeuten kunnen verschillende benaderingen toepassen, zoals Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT), Emotionally Focused Therapy (EFT) of gedragstherapie. Bovendien krijg je tijdens de relatietherapie vaak oefeningen of taken mee naar huis om aan de besproken onderwerpen te werken.
Voor een succesvolle relatietherapie is de inzet en bereidheid van beide partners nodig. Relatietherapie is een proces dat tijd en moeite vergt en niet altijd onmiddellijke oplossingen biedt. Hoewel veel stellen verbetering ervaren, kan relatietherapie soms ook leiden tot het inzicht dat uit elkaar gaan de beste optie is. Het doel van relatietherapie is altijd het bouwen aan een sterkere, gezondere en meer bevredigende relatie.
In onze kennisbank vind je een uitgebreider antwoord op de vraag: Wat is relatietherapie?