Column

Ontrouw is een van de meest pijnlijke ervaringen die je in een relatie kunt doormaken

relatietherapie in Utrecht

Ontrouw breekt het fundament van vertrouwen waarop je relatie is gebouwd en laat je met gevoelens van verdriet, woede en verwarring achter. Je voelt je verraden. Wat te doen? Doorgaan of stoppen? Voor de kinderen blijven? Is er nog reden om verder te gaan? Ja, die reden kan er zeker zijn, maar misschien zie je het nu niet. Je bent gekwetst en emotioneel. Je kan niet goed meer nadenken. Relatietherapie zou je misschien kunnen helpen. Om alles helder te krijgen. Om een besluit te kunnen nemen. Stoppen. Of toch nog op een goede manier verder.

Als je te maken hebt met ontrouw van je partner, besef dan dat je niet alleen maar gekwetst bent, maar eigenlijk door een moeilijk rouwproces heen gaat. Je rouwt om het verlies van iets waardevols wat je dacht te hebben en er opeens niet meer is. Deze gevoelens verdienen het om gehoord te worden. Dus probeer je gevoelens ook echt te voelen. Loop er niet voor weg en vecht er niet tegen, maar probeer ze tot je te laten komen en daarbij te voelen wat je nodig hebt. Misschien kun je een richting ontdekken in hetgeen je voelt.

In relatietherapie kun je die richting verkennen en de eerste stappen zetten in deze (nieuwe) richting. Je kunt onder meer de context leren begrijpen van de ontrouw. Het vreemdgaan vond niet in een vacuüm plaats. Er waren factoren in jullie relatie en in jullie individuele levens die bijdroegen aan de keuze om ontrouw te zijn. Dit kan natuurlijk nooit een excuus zijn voor het verraad, maar wel een manier om de complexiteit van de situatie te begrijpen. Door te begrijpen wat heeft bijgedragen aan de ontrouw, kunnen jullie manieren vinden om jullie relatie juist te versterken en te voorkomen dat het in de toekomst opnieuw gebeurt.

Herstel van vertrouwen is een cruciaal onderdeel van het proces van opnieuw verbinden. Vertrouwen herstellen gaat in kleine stapjes die over een langere periode worden genomen. Om het herstel in gang te zetten is het nodig consistent te zijn en betrouwbaarheid te tonen in zowel grote als kleine dingen. Ook is het heel belangrijk om transparant en open te zijn, en bereid te zijn om moeilijke gesprekken te voeren en ongemakkelijke waarheden te accepteren.

Ontrouw kan een diepe wond achterlaten in je relatie, maar het hoeft niet het einde te betekenen. Met tijd, geduld en toewijding aan het relatietherapeutische proces, kunnen jullie manieren vinden opnieuw te verbinden, om vertrouwen te herstellen en om misschien wel een nog sterkere, meer verbonden relatie op te bouwen. Dat zal echt niet gemakkelijk zijn en er zullen momenten zijn waarop je je afvraagt of het wel de moeite waard is. Maar als je erover twijfelt je relatie te beëindigen of om het toch nog een kans te geven is het zeker aan te raden relatietherapie te proberen. Relatietherapie kan een gids zijn naar een nieuw begin.

Het is dus heel belangrijk om te beseffen dat, hoewel de wond van ontrouw diep en pijnlijk kan zijn, het mogelijk is om de verbinding weer te herstellen en zelfs sterker te worden dan voorheen. Het pad naar een nieuwe verbinding is echter niet glad en lineair, maar kan zeer hobbelig zijn met tegenslagen en terugval. En wat in de ene relatie werkt hoeft niet in een andere relatie ook te werken. In moderne relatietherapie wordt dus niet een ‘one size fits all’-oplossing geboden. In plaats daarvan kijken we naar jullie unieke situatie, jullie specifieke behoeften en jullie individuele en gezamenlijke doelen. Jullie zelf als individuen en jullie relatie zijn de uitgangspunten in relatietherapie.

Moderne relatietherapie biedt de mogelijkheid om nieuwe communicatievaardigheden te leren, om emoties op een gezonde manier te uiten en om op een constructieve manier conflicten te beheersen. Het kan helpen om de verbinding en intimiteit te herstellen, en een dieper begrip voor elkaar te bevorderen. Een cruciaal aspect hiervan is het cultiveren van vergeving. Vergeving is niet hetzelfde als vergeten en het betekent al helemaal niet dat je moet gaan goedkeuren wat er is gebeurd. In plaats daarvan gaat vergeven over loslaten van de last van wrok en boosheid, het erkennen van je pijn zonder dat deze je gevangen houdt. Vergeven is ontzettend moeilijk als je partner je iets enorms heeft aangedaan. Maar met vergeving bewandel je gegarandeerd het pad van vrijheid. En daarmee maak je hoe dan ook een keuze, voor jezelf én voor je relatie.

– Harrie Kolsteeg, psycholoog en oprichter van het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten