Liefde voor jezelf
Les 3 van de online relatie cursus die iedereen in een serieuze relatie zou moeten volgen
Liefde voor jezelf
In onze drukke levens proberen we constant aan allerlei verwachtingen te voldoen – of die nu van onze baas, onze partner, of onszelf komen – en vergeten we vaak één belangrijk aspect: zelfliefde. Terwijl zelfliefde misschien wat modieus of cliché klinkt, is het evengoed de kern van een gezond en vervullend leven. In de context van relaties speelt zelfliefde een rol die je niet snel kunt onderschatten.
Wat is zelfliefde precies?
Zelfliefde moet je uiteraard niet verwarren met egoïsme of narcisme. Ook is zelfliefde niet egocentrisch. Het gaat niet om jezelf boven anderen plaatsen, maar om jezelf met dezelfde zorg en compassie te behandelen als die je voor je dierbaren zou reserveren. Zie het als het onderhouden van een goede band met jezelf. Dit betekent jezelf accepteren, je behoeften erkennen en tijd investeren in je eigen welzijn.
Waarom is zelfliefde belangrijk?
De reden waarom zelfliefde van belang is voor gezonde relaties, is simpel: je kunt niet geven wat je zelf niet hebt. Als je niet goed voor jezelf zorgt, wordt het moeilijk om voor anderen te zorgen. Stel je voor dat je jezelf als een batterij ziet. Als je constant je energie aan anderen geeft zonder jezelf op te laden, loop je op een gegeven moment leeg. Zelfliefde is die oplaadtijd die ervoor zorgt dat je niet alleen functioneert, maar ook floreert.
Wanneer je jezelf liefhebt, sta je sterker in je schoenen en ben je minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Dit betekent dat je relaties kunt aangaan vanuit kracht en niet vanuit een behoefte aan bevestiging. Het vergroot je veerkracht in hoe je omgaat met de uitdagingen die relaties onvermijdelijk met zich meebrengen.
Hoe ontwikkel je zelfliefde?
Het ontwikkelen van zelfliefde is een proces dat aandacht en toewijding vraagt. Het begint met zelfbewustzijn – het herkennen van je gedachten, gevoelens en je gedragingen, lieft met zo min mogelijk oordelen. Een praktische manier om hiermee te beginnen, is door dagelijks een moment te nemen om stil te staan bij hoe je je voelt. Wat gaat er in je om? Hoe reageer je op bepaalde situaties?
Vanuit dit bewustzijn kun je stappen ondernemen om beter voor jezelf te zorgen. Dit kan betekenen dat je tijd neemt voor dingen die je energie geven, zoals een hobby of een lange wandeling in de natuur. Maar het kan ook betekenen dat je leert om nee te zeggen tegen dingen die je uitputten. Vaak voelen we ons verplicht om aan verwachtingen te voldoen, terwijl we in werkelijkheid onze grenzen moeten leren bewaken.
Daarnaast is zelfcompassie een cruciaal onderdeel van zelfliefde. Dit betekent dat je mild bent voor jezelf, vooral op momenten dat je fouten maakt of worstelt. Wees je eigen beste vriend. Hoe zou je tegen een vriend praten die door een moeilijke tijd gaat? Grote kans dat je ondersteunend en begripvol zou zijn. Probeer diezelfde toon aan te slaan in de gesprekken die je met jezelf hebt.
Zelfliefde in de praktijk
Hier zijn enkele manieren waarop je zelfliefde concreet kunt maken in je dagelijks leven:
- Stel grenzen: Leer om je grenzen te herkennen en te respecteren. Dit betekent niet alleen nee zeggen tegen anderen, maar ook tegen jezelf als je neigt naar zelfdestructieve gewoonten.
- Oefen zelfcompassie: Spreek met jezelf zoals je met een goede vriend zou doen. Ben je streng of veroordelend naar jezelf toe? Probeer dat om te buigen naar begrip en geduld.
- Investeer in zelfzorg: Dit kan variëren van fysiek, zoals voldoende slaap en gezonde voeding, tot emotioneel, zoals tijd nemen voor je eigen interesses en passies.
- Omarm je imperfecties: Niemand is perfect, en dat is oké. Accepteer jezelf met al je sterktes én je zwaktes. Dit betekent dat je niet alleen je successen, maar ook je mislukkingen kunt omarmen als onderdeel van je groeiproces.
- Zoek ondersteuning: Het is belangrijk om te weten dat je niet alles alleen hoeft te doen. Zoek ondersteuning van vrienden, familie of van een professional als dat nodig is. Het gesprek aangaan met anderen kan je helpen om objectieve feedback te krijgen en je eigenwaarde te versterken.
De impact van zelfliefde op je relatie
Wanneer je goed voor jezelf zorgt, merk je dat je ook meer te geven hebt in je relatie. Zelfliefde creëert een positieve feedbacklus: hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je voor je partner kunt zorgen, en hoe beter je relatie uiteindelijk wordt. Je straalt meer vertrouwen en stabiliteit uit. Het resultaat hiervan is dat je gezondere interacties kunt aangaan en een diepere verbinding bereikt.
In je relatie kun je duidelijker communiceren over je behoeften en grenzen zonder schuldgevoel. Dit betekent dat je niet langer afhankelijk bent van je partner om je gelukkig te maken, maar dat je je eigen geluk kunt cultiveren. Dit schept ruimte voor een relatie waarin jullie beiden gelijkwaardig kunnen groeien en bloeien.
Je zou kunnen stellen dat zelfliefde geen luxe is, maar een noodzaak voor het welzijn van zowel jezelf als je relatie(s). Het vergt moed en inzet om deze relatie met jezelf op te bouwen, maar de voordelen zijn aanzienlijk. Door jezelf lief te hebben, leg je een stevige basis voor een liefdevolle, respectvolle en vervullende relatie met je partner en met anderen. Start vandaag nog met kleine stappen in de richting van zelfliefde en merk hoe je leven en je relaties positief transformeren.
Persoonlijke noot van de psycholoog
Als psycholoog heb ik vaak gemerkt dat zelfliefde een onderschat, maar fundamenteel aspect is van zowel persoonlijke welzijn als van de gezondheid van relaties. In mijn werk met cliënten zie ik hoe een gebrek aan zelfliefde kan leiden tot een onevenwichtige dynamiek in relaties, waarbij mensen te veel leunen op hun partner voor bevestiging en geluk. Door zelfliefde te cultiveren, creëer je dus niet alleen een sterke basis voor je eigen welzijn, maar draag je ook bij aan de gezondheid van je relatie. Het leren om jezelf te waarderen en te respecteren stelt je in staat om met compassie en kracht in je relaties te staan en om authentieke relaties aan te gaan die gebaseerd zijn op wederzijds respect en liefde. En dit is een van de meest waardevolle geschenken die je jezelf en je partner kunt geven.
4. De verschillende soorten liefde
5. Chemie en aantrekkingskracht in de liefde
Locaties
-
1
Stuur een Whatsapp bericht, bel of vul het formulier in
Kies onderaan de website hoe je contact met ons wilt opnemen.
-
2
Mariëtte neemt binnen 2 werkdagen contact met je op
Je krijgt van haar deskundig relatieadvies, als je hulp wilt plant ze direct een afspraak voor je in.
-
3
Als je relatietherapie overweegt volgt een vrijblijvend kennismakingsgesprek
Je onderzoekt of relatietherapie jullie kan helpen en op welke wijze en hoeveel sessies er nodig zijn.
-
4
Je start met relatietherapie
Je plant samen met de relatietherapeut de sessies in.
Onze missie
RelatietherapieWijzer wil een wegwijzer zijn in de ondoorzichtige wereld van relatietherapie. De bij ons aangesloten relatietherapeuten zijn post-HBO en academisch opgeleide professionals die werken vanuit wetenschappelijk bewezen methodieken. Zij onderschrijven de Beroepscode voor Relatietherapeuten. Hierdoor weet je zeker dat je via RelatietherapieWijzer een deskundige professional in de arm neemt. Neem vrijblijvend contact met ons op als je relatietherapie overweegt.