Je kunt een brand het beste bestrijden in het begin, wanneer de vlammen nog klein zijn en de schade beperkt. Wacht je te lang, dan kan het vuur zich uitbreiden en wordt het steeds moeilijker om te blussen. Relaties zijn niet anders. Vaak wachten we te lang om hulp te zoeken, tot het punt dat onze relatie in lichterlaaie staat. Maar waarom wachten we zo lang? En wat gebeurt er als we eerder in relatietherapie komen?
Velen van ons hebben geleerd dat hulp zoeken een teken van zwakte is, dat we onze problemen zelf moeten kunnen oplossen. We denken dat het normaal is om te lijden, om in stilte te worstelen met onze gevoelens en om te proberen onze relatieproblemen in ons eentje op te lossen. Maar dat is het niet. Het is niet alleen ongezond, maar het kan ook schadelijk zijn voor zowel ons zelfbeeld als onze relatie.
Een relatie is een dynamisch systeem, altijd in beweging, altijd in verandering. Conflicten, onenigheid en wrijvingen zijn onvermijdelijk. Ze zijn een natuurlijk gevolg van twee unieke individuen die proberen hun leven samen te delen. Maar dat betekent niet dat we moeten accepteren dat onze relatie een strijd wordt. Integendeel, we moeten leren hoe we deze conflicten op een gezonde manier kunnen aangaan en oplossen.
In plaats van te wachten tot onze relatie op het punt van breken staat, zouden we eerder in actie moeten komen. In plaats van de storm te negeren en te hopen dat deze vanzelf overwaait, zouden we actief moeten zoeken naar manieren om ermee om te gaan.
Relatietherapie is niet alleen voor koppels die op het punt staan uit elkaar te gaan. Het is een hulpmiddel dat ons kan helpen om onze relatie te verbeteren, om beter te communiceren, om dichter bij elkaar te komen. Het kan ons helpen om onze gevoelens en behoeften te uiten, om te leren hoe we effectief kunnen luisteren en om te begrijpen hoe we onze verschillen kunnen respecteren en waarderen.
Door vroeg in relatietherapie te komen, voorkomen we veel onnodige pijn en lijden. We leren hoe we op een gezonde manier met conflicten om kunnen gaan, in plaats van ze te laten escaleren. We leren hoe we ons eigen gedrag en onze reacties kunnen bijsturen, in plaats van steeds in dezelfde valkuilen te vallen.
Bovendien stelt het ons in staat om te groeien, zowel individueel als samen. Het geeft ons de tools die we nodig hebben om onze relatie te versterken en om ons gelukkiger en tevredener te voelen.
Zoals het gezegde luidt, voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor onze relaties. Het is gemakkelijker, en vaak effectiever, om te werken aan de preventie van problemen dan aan het repareren van schade die al is aangericht.
Het idee dat relatietherapie een laatste redmiddel is, een wanhopige poging om een uiteenvallende relatie bij elkaar te houden, moet worden bijgesteld. Relatietherapie kan veel meer zijn dan dat. Het kan een weg zijn naar persoonlijke groei en ontwikkeling, naar een betere communicatie en begrip, naar een diepere en meer vervullende verbinding.
Wachten op het moment dat de pijn ondraaglijk wordt, is geen wijsheid. Het is alsof we wachten op het moment dat onze tand zo pijnlijk wordt dat we geen andere keuze hebben dan naar de tandarts te gaan, terwijl we eigenlijk veel eerder hadden kunnen gaan toen het probleem nog klein was.
Kom dus eerder in relatietherapie. Het is een daad van liefde voor jezelf en voor je partner. Het is een erkenning dat je waarde hecht aan je relatie, dat je bereid bent om tijd, energie en inspanning te investeren om deze te verbeteren. En het is een belofte, een belofte dat je alles zult doen wat in je vermogen ligt om je relatie te laten bloeien en groeien.
En onthoud, het is geen teken van zwakte om hulp te vragen. Het is een teken van moed. Het is moedig om te erkennen dat je hulp nodig hebt, dat je niet alle antwoorden hebt. Het is moedig om je kwetsbaar op te stellen, om jezelf open te stellen voor groei en verandering.
Dus aarzel niet. Kom eerder in relatietherapie, zo voorkom je veel schade aan je relatie en aan jezelf. Het is een investering die zijn vruchten afwerpt, een investering in een gelukkigere, gezondere en meer bevredigende toekomst. Voor jou en je partner.
– Harrie Kolsteeg, psycholoog en oprichter van het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten