Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het verbeteren van relaties en het oplossen van conflicten tussen partners.

Relatietherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het verbeteren van romantische relaties en het oplossen van conflicten tussen partners. Relatietherapie biedt stellen de tools om effectief te communiceren, problemen op te lossen en hun relatie te versterken. Hieronder vindt je een uitgebreide beschrijving van wat relatietherapie inhoudt.

Verbeteren van communicatie in je relatie

Een van de belangrijkste doelen van relatietherapie is het verbeteren van de communicatie tussen partners. Het leren van vaardigheden voor actief luisteren, open en eerlijk spreken en het uiten van gevoelens en behoeften zonder conflict te veroorzaken.

Oplossen van conflicten in je relatie

Partners leren om conflicten op een gezonde manier aan te pakken, zonder beschadiging van de relatie. Dit kan inhouden het leren herkennen en aanpakken van onderliggende problemen die conflicten veroorzaken.

Versterken van je relatie in het algemeen

Relatietherapie helpt koppels hun band te versterken en te verdiepen door te werken aan intimiteit, vertrouwen en wederzijds respect.

Persoonlijke groei en zelfbewustzijn

Partners worden aangemoedigd om aan zelfreflectie te doen en te begrijpen hoe hun individuele achtergronden, overtuigingen en gedragingen de relatie beïnvloeden.

Omgaan met specifieke uitdagingen

Dit kan variëren van financiële problemen, meningsverschillen over het ouderschap en seksuele ontevredenheid, tot het omgaan met ontrouw of andere vertrouwensbreuken.

Hoe relatietherapie werkt

relatietherapie begint vaak met een beoordeling van de relatiegeschiedenis, individuele achtergronden en de huidige problemen. Dit kan via gesprekken en soms met behulp van vragenlijsten.

Relatietherapie sessies

Sessies worden meestal gehouden met beide partners, maar kunnen ook individuele sessies omvatten. Tijdens de sessies worden specifieke problemen besproken en worden er vaardigheden aangeleerd en geoefend.

Huiswerkopdrachten

Stellen kunnen oefeningen of taken meekrijgen om thuis te werken aan de besproken onderwerpen.

Verschillende relatietherapeutische benaderingen

Relatietherapeuten kunnen verschillende benaderingen gebruiken, waaronder Integrative Behavioural Couple Therapy (IBCT), Emotionally Focused Therapy (EFT) of gedragstherapie.

Bereidheid van beide partners

Voor een succesvolle therapie is de inzet en bereidheid van beide partners om aan de relatie te werken essentieel.

Geen snelle oplossing

Relatietherapie is een proces dat tijd en moeite vergt en geen onmiddellijke oplossingen biedt. Hoewel veel koppels verbetering ervaren, kan relatietherapie ook leiden tot het besef dat het het beste is om uit elkaar te gaan.

In essentie biedt relatietherapie een veilige ruimte voor partners om onder begeleiding van een professionele therapeut aan hun relatie te werken, hun communicatie te verbeteren, en samen door moeilijke tijden te navigeren. Het doel is niet alleen het oplossen van conflicten, maar ook het bouwen aan een sterkere, gezondere en meer vervullende relatie.

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.