Wat is EFT relatietherapie?

EFT is een vorm van relatietherapie die zich richt op het verbeteren van emotionele verbondenheid en hechting tussen partners in een relatie.

EFT (Emotionally Focused Therapy) is een vorm van relatietherapie die zich richt op het verbeteren van de emotionele verbondenheid en hechting tussen jullie. Het is een gestructureerde benadering die gebaseerd is op de theorie van hechting en emoties.

De belangrijkste principes van EFT relatietherapie

Emotionele verbondenheid: EFT benadrukt het belang van emotionele verbondenheid en hechting binnen je relatie. EFT richt zich op het begrijpen en veranderen van de negatieve interactiepatronen die jullie verbondenheid verstoren en het creëren van positieve interacties die jullie emotionele band versterken.

Emotionele bewustwording: EFT moedigt jullie aan om je bewust te worden van je eigen emoties en die van je partner. Het helpt jullie om de diepere emoties en behoeften achter je gedrag te herkennen en te begrijpen.

Herstructurering van interactiepatronen: EFT richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve interactiepatronen, zoals terugtrekking, kritiek of defensief gedrag. Het helpt jullie om nieuwe manieren van communiceren en reageren te ontwikkelen die jullie emotionele verbondenheid bevorderen.

Hechtingsverwerking: EFT besteedt aandacht aan het verwerken van hechtingservaringen uit het verleden die van invloed kunnen zijn op jullie relatie. EFT helpt jullie om eventuele pijnlijke ervaringen, angsten of onzekerheden met betrekking tot hechting te begrijpen en te genezen.

Tijdens EFT-sessies werkt de relatietherapeut met jullie samen om deze principes toe te passen. De relatietherapeut helpt jullie om onderliggende emoties te verkennen, interactiepatronen te begrijpen en nieuwe manieren van communicatie en verbinding te ontwikkelen. EFT maakt gebruik van gestructureerde gesprekken, emotiegerichte interventies en experientiële oefeningen om jullie relatie te verdiepen en de emotionele veiligheid te vergroten.

Het doel van EFT is het creëren van een veilige en ondersteunende relatie waarin partners zich emotioneel verbonden voelen, elkaar kunnen vertrouwen en elkaars behoeften kunnen vervullen. EFT is effectief gebleken bij het verminderen van relatieproblemen, het verhogen van de tevredenheid in relaties en het bevorderen van langdurige positieve veranderingen.

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.