Het kan zijn dat je aan zes sessies genoeg hebt, maar meestal duurt het wat langer voordat jullie je relatie weer op orde hebben. We geven hieronder een schets van het IBCT relatietherapie traject, zodat je voor jezelf een goede inschatting kunt maken van de tijd die ermee gemoeid is.
Starten met een IBCT relatietherapie traject
IBCT relatietherapie is een integratieve therapievorm. Dit betekent dat het zich aanpast aan jullie unieke behoeften en uitdagingen. Daardoor kan de duur van de relatietherapie variëren. Over het algemeen bestaat een IBCT relatietherapie uit een reeks van minimaal 10 sessies.
In het begin zijn de sessies meestal wekelijks. Dit helpt om momentum in het relatietherapieproces te houden en stelt jullie in staat om consistent aan jullie relatie te werken. Deze initiële fase geeft je de ruimte om vertrouwen op te bouwen met de relatietherapeut en voor het leggen van een stevige basis voor verandering. Gedurende deze periode zullen jij en je partner beginnen met het verkennen van jullie relatiepatronen, communicatiestijlen en onderliggende emotionele dynamieken.
Voortgang en verandering in IBCT relatietherapie
Naarmate de therapie vordert kan de frequentie van de relatietherapie sessies afnemen. Dit gebeurt vaak wanneer er significante vooruitgang is geboekt en jullie comfortabeler worden met het toepassen van de geleerde vaardigheden in jullie dagelijks leven. Het is belangrijk om je te realiseren dat IBCT relatietherapie geen snelle oplossing is. Veranderingen in diepgewortelde relatiepatronen vergen tijd en geduld.
De totale duur van IBCT relatietherapie varieert meestal van twee maanden tot (maximaal) een jaar, afhankelijk van de complexiteit van jullie problemen en hoe actief jullie beiden in het proces zijn. Vooral dat laatste is belangrijk; als je actief aan de slag gaat met de kennis en vaardigheden die je in de relatietherapie hebt opgedaan, zul je veel sneller tot een positief resultaat komen. Het is dus zeker mogelijk om op vrij korte termijn weer een fijne relatie te hebben.
Het unieke van IBCT relatietherapie
IBCT relatietherapie legt de nadruk op zowel acceptatie als verandering. En dat maakt deze vorm van relatietherapie uniek. Dit houdt in dat sommige sessies gericht kunnen zijn op het helpen accepteren van bepaalde aspecten van elkaar (waarvan het niet waarschijnlijk is dat ze zullen veranderen), terwijl andere sessies zich richten op het aanbrengen van veranderingen in jullie gedrag en de interacties die jullie relatie ten goede komen. Dit tweeledige proces maakt IBCT uniek en uitermate effectief. Maar het vereist dus ook tijd om beide aspecten grondig aan te pakken.
Inzet en bereidheid voor de relatietherapie
Het succes van IBCT relatietherapie hangt dus sterk af van jullie inzet en bereidheid om aan jullie relatie te werken. Het is een proces waarbij zowel jij als je partner actief betrokken moeten zijn. Dit betekent dat je open met elkaar communiceert tijdens de sessies, maar ook dat je hetgeen je hebt geleerd in de relatietherapie toepast buiten de sessies. Je kunt de relatietherapeut daarbij zien als een gids die jullie faciliteert in het boeiende proces van wederzijdse groei.