Hoe bereid je je voor op je eerste sessie relatietherapie?

De eerste sessie relatietherapie vereist enige mentale voorbereiding. Voordat je de sessie ingaat is het goed om op jezelf te reflecteren.

Je eerste sessie relatietherapie kan een wirwar van emoties oproepen. Hoe bereid je je voor op dit belangrijke moment? Deze blog gidst je door de mentale en emotionele voorbereiding die kan helpen om de eerste sessie zo productief mogelijk te maken. Ontdek de waarde van zelfreflectie, het belang van realistische verwachtingen, en hoe je effectieve communicatie kunt toepassen om je relatie te verbeteren. Hieronder vind je de tools om je eerste sessie relatietherapie met vertrouwen tegemoet te zien.

De waarde van zelfreflectie bij relatietherapie

Vóór je de therapiesessie binnenstapt, is het nuttig om even wat tijd voor jezelf te nemen en je innerlijke spiegel erbij te pakken. Vraag jezelf af: “Waar sta ik in deze relatie?” en “Wat wil ik bereiken met deze therapie?” Dit zijn geen eenvoudige vragen en de antwoorden hoeven niet direct kristalhelder te zijn, maar ze helpen je wel te focussen. Het helpt je om te bedenken wat de kernproblemen zijn die je in de therapie wilt bespreken. Zo kom je niet onvoorbereid aan, wat je partner ook kan helpen beter te begrijpen wat je noden zijn.

Realistische verwachtingen voor relatietherapie

Het is goed om te onthouden dat een therapeut geen magische toverstaf heeft. Het proces vraagt inzet van beide partners en is vaak een lange reis. Zie het als een investering in jullie toekomst. Dit betekent dat je niet na één sessie een totale omslag kunt verwachten in je relatie. Er zullen goede en slechte dagen zijn, momenten van inzicht en momenten van frustratie. Dat hoort er allemaal bij en het is belangrijk je daarop voor te bereiden.

De rol van eerlijkheid in relatietherapie 

We hebben allemaal onze eigen geheimen en soms zijn er dingen die we zelfs niet met onze meest dierbaren delen. Een therapieruimte is een veilige ruimte, ontworpen voor eerlijkheid en openheid. Als er ooit een moment is om die onuitgesproken gedachten en gevoelens naar voren te brengen, dan is het wel hier. Eerlijkheid is vaak het startpunt van genezing in een relatie. Door eerlijk te zijn, kun je de diepere lagen van je relatieproblemen aanpakken.

Aansprakelijkheid zonder beschuldiging

Het is zo gemakkelijk om de schuld op de ander af te schuiven. “Als jij maar dit deed, of dat niet deed, dan zouden we dit probleem niet hebben.” Maar het is belangrijk om te onthouden dat een relatie uit twee personen bestaat. Ieder heeft zijn of haar rol in het geheel, en het is zelden zo dat de ‘schuld’ bij één persoon ligt. Relatietherapie is een goed moment om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag en bijdrage aan de relatie, zonder je partner te beschuldigen.

Het gaat om de reis, niet om de bestemming

Nogmaals, de eerste sessie is slechts een stap in een langer proces. Naarmate de tijd vordert, zal de relatietherapie waarschijnlijk meer gestructureerd worden, met wellicht ‘huiswerkopdrachten’ en specifieke doelen. Houd je vooruitgang bij, niet alleen voor jezelf maar ook voor je partner. Zo wordt je gezamenlijke groei zichtbaar, wat enorm motiverend kan werken.

De perfecte voorbereiding bestaat niet, maar je kunt deze wel benaderen

Als je je afvraagt hoe je je moet voorbereiden op relatietherapie, dan ben je al op de goede weg. Voorbereiding helpt, maar onthoud ook dat het oké is om je kwetsbaar en onzeker te voelen. Dat is waarvoor je naar therapie gaat: om die kwetsbaarheden te onderzoeken en er sterker uit te komen. Wat je leest, wat je opschrijft en wat je bedenkt voorafgaand aan de eerste sessie relatietherapie, het zijn de bouwstenen voor een betere relatie. Zie ze als zodanig en geef jezelf een schouderklopje. Je bent er klaar voor.

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.