Algemeen

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het verbeteren van romantische relaties en het oplossen van conflicten tussen partners. Relatietherapie biedt stellen de tools om effectief te communiceren, problemen op te lossen en hun relatie te versterken. Hieronder vindt je een uitgebreide beschrijving van wat relatietherapie inhoudt.

Verbeteren van communicatie in je relatie

Een van de belangrijkste doelen van relatietherapie is het verbeteren van de communicatie tussen partners. Het leren van vaardigheden voor actief luisteren, open en eerlijk spreken en het uiten van gevoelens en behoeften zonder conflict te veroorzaken.

Oplossen van conflicten in je relatie

Partners leren om conflicten op een gezonde manier aan te pakken, zonder beschadiging van de relatie. Dit kan inhouden het leren herkennen en aanpakken van onderliggende problemen die conflicten veroorzaken.

Versterken van je relatie in het algemeen

Relatietherapie helpt koppels hun band te versterken en te verdiepen door te werken aan intimiteit, vertrouwen en wederzijds respect.

Persoonlijke groei en zelfbewustzijn

Partners worden aangemoedigd om aan zelfreflectie te doen en te begrijpen hoe hun individuele achtergronden, overtuigingen en gedragingen de relatie beïnvloeden.

Omgaan met specifieke uitdagingen

Dit kan variëren van financiële problemen, meningsverschillen over het ouderschap en seksuele ontevredenheid, tot het omgaan met ontrouw of andere vertrouwensbreuken.

Hoe relatietherapie werkt

relatietherapie begint vaak met een beoordeling van de relatiegeschiedenis, individuele achtergronden en de huidige problemen. Dit kan via gesprekken en soms met behulp van vragenlijsten.

Relatietherapie sessies

Sessies worden meestal gehouden met beide partners, maar kunnen ook individuele sessies omvatten. Tijdens de sessies worden specifieke problemen besproken en worden er vaardigheden aangeleerd en geoefend.

Huiswerkopdrachten

Stellen kunnen oefeningen of taken meekrijgen om thuis te werken aan de besproken onderwerpen.

Verschillende relatietherapeutische benaderingen

Relatietherapeuten kunnen verschillende benaderingen gebruiken, waaronder Integrative Behavioural Couple Therapy (IBCT), Emotionally Focused Therapy (EFT) of gedragstherapie.

Bereidheid van beide partners

Voor een succesvolle therapie is de inzet en bereidheid van beide partners om aan de relatie te werken essentieel.

Geen snelle oplossing

Relatietherapie is een proces dat tijd en moeite vergt en geen onmiddellijke oplossingen biedt. Hoewel veel koppels verbetering ervaren, kan relatietherapie ook leiden tot het besef dat het het beste is om uit elkaar te gaan.

In essentie biedt relatietherapie een veilige ruimte voor partners om onder begeleiding van een professionele therapeut aan hun relatie te werken, hun communicatie te verbeteren, en samen door moeilijke tijden te navigeren. Het doel is niet alleen het oplossen van conflicten, maar ook het bouwen aan een sterkere, gezondere en meer vervullende relatie.

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.

 

Wat kost relatietherapie?

De kosten van relatietherapie kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de locatie, ervaring van de therapeut, duur en frequentie van de sessies en de therapeutische benadering. Hieronder geven we je enkele gangbare kostenoverwegingen met betrekking tot relatietherapie.

Uurtarief relatietherapeut

Veel therapeuten hanteren een uurtarief voor hun diensten. Dit tarief kan variëren, afhankelijk van de therapeut en de regio. Gemiddeld liggen de kosten voor relatietherapie tussen de 80 en 150 euro per sessie.

Duur en frequentie van relatietherapiesessies

Relatietherapiesessies duren meestal 60 tot 90 minuten. De frequentie van de sessies kan variëren, afhankelijk van de behoeften en afspraken tussen jullie en de relatietherapeut. In het begin kan het wekelijks zijn, na verloop van tijd kan dit minder frequent worden.

Relatietherapie en zorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten voor relatietherapie, afhankelijk van het type verzekering en de dekking. Het is raadzaam om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de mogelijke vergoedingen voor relatietherapie.

Sliding scale

Sommige therapeuten hanteren een “sliding scale” (glijdende schaal), waarbij de kosten worden aangepast op basis van jullie inkomen. Dit kan relatietherapie toegankelijker maken als je te maken hebt met een beperkter budget.

Korting op online relatietherapie

Bij RelatietherapieWijzer wordt online relatietherapie altijd deels vergoed.

Investeer in je relatie én je gezondheid

Het is heel belangrijk om te beseffen dat de kosten voor relatietherapie een investering zijn in de gezondheid en het welzijn van jullie relatie. Het kan waardevol zijn om de kosten af te wegen tegen de mogelijke voordelen en positieve impact op jullie relatie.

Het is ook de moeite waard om te informeren naar eventuele betalingsregelingen of pakketdeals die relatietherapeuten mogelijk aanbieden. Het is belangrijk om openlijk te praten over de kosten en financiële mogelijkheden met de relatietherapeut, zodat je samen kunt werken aan een passende regeling, indien nodig.

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.

 

Wordt relatietherapie vergoed door de zorgverzekering?

Relatietherapie niet standaard vergoed

Relatietherapie wordt niet standaard vergoed vanuit de basisverzekering in Nederland. Relatietherapie valt niet onder de reguliere zorg die wordt gedekt door de ziektekostenverzekering.

Soms wel vanuit de aanvullende verzekering

Sommige aanvullende verzekeringen bieden wel gedeeltelijke vergoeding voor relatietherapie. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar en/of je polisvoorwaarden raadplegen om te zien of er dekking is voor relatietherapie en wat de specifieke voorwaarden en vergoedingen zijn.

Voorwaarden voor vergoeding relatietherapie

Als relatietherapie wordt vergoed kunnen er bepaalde voorwaarden van toepassing zijn. Daarnaast kunnen er beperkingen zijn met betrekking tot het aantal sessies dat wordt vergoed, het eigen risico of een maximumvergoeding.

Andere betalingsmogelijkheden voor relatietherapie

Als je zelf betaalt kun je de tarieven en betalingsmogelijkheden bespreken met de relatietherapeut. Soms bieden relatietherapeuten een “sliding scale” (glijdende schaal), waarbij de kosten worden aangepast op basis van jullie inkomen. Of je kunt wellicht een betalingsregeling afspreken om de relatietherapie toegankelijker te maken.

Het kan ook de moeite waard zijn om te informeren of je werkgever een vergoedingsregeling heeft voor relatietherapie. Het is voor je werkgever ten slotte ook belangrijk dat jij goed in je vel zit.

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.

 

Wat als je partner niet in relatietherapie wil en jij wel?

Het kan uitdagend zijn als je partner niet bereid is om deel te nemen aan relatietherapie, terwijl jij wel graag hulp wilt voor jullie relatie. Enkele suggesties over wat je kunt doen als je partner niet in relatietherapie wil.

Communiceer openlijk met je partner

Praat met je partner over je verlangen om jullie relatie te verbeteren en waarom je denkt dat relatietherapie zou kunnen helpen. Leg rustig uit waarom het voor jou belangrijk is en hoe je denkt dat het jullie relatie ten goede zou kunnen komen. Probeer begripvol te zijn voor zijn of haar perspectief en luister naar zijn of haar zorgen of aarzelingen.

Informeer je partner over de voordelen

Deel informatie over de voordelen van relatietherapie en wat het kan bieden aan stellen die vergelijkbare uitdagingen ervaren. Wijs op het potentieel om de communicatie te verbeteren, conflicten op te lossen en de relatie te versterken. Laat zien dat relatietherapie niet alleen bedoeld is voor ‘probleemstellen’, maar ook voor stellen die hun relatie willen versterken.

Stel je partner alternatieven voor

Als je partner niet comfortabel is met de traditionele relatietherapie, kun je alternatieve benaderingen voorstellen, zoals een relatiecoach, online relatiecursussen of workshops, boeken over relatietherapie om samen te lezen, of het volgen van individuele therapie om persoonlijke groei te bevorderen.

Zorg voor jezelf

Hoewel het ideaal is om samen aan de relatie te werken, kun je ervoor kiezen om individuele relatietherapie te volgen om aan je eigen persoonlijke groei te werken en vaardigheden te ontwikkelen om beter met de relatieproblemen om te gaan. Dit kan een positieve invloed hebben op de dynamiek van je relatie, zelfs als je partner niet deelneemt.

Zoek ondersteuning elders

Overweeg om steun te zoeken bij vrienden, familieleden, een supportgroep of een counselor om je te helpen omgaan met de uitdagingen in je relatie. Hoewel het geen vervanging is voor relatietherapie, kan het je helpen om emotionele steun te vinden en perspectieven te delen.

Het is belangrijk om geduldig te zijn en de keuze van je partner te respecteren. Hoewel het moeilijk kan zijn als je partner niet wil deelnemen aan relatietherapie, kun je wel werken aan je eigen groei en welzijn. Uiteindelijk kan het tonen van persoonlijke groei en positieve veranderingen in je eigen gedrag en houding de bereidheid van je partner vergroten om in de toekomst hulp te zoeken.

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.

 

Is relatietherapie geschikt voor alle soorten relatieproblemen?

Relatietherapie kan nuttig zijn bij veel problemen, zoals communicatieproblemen, vertrouwenskwesties en conflictoplossing, maar is niet altijd de juiste oplossing voor elk soort relatieprobleem. Sommige problemen kunnen beter worden aangepakt met individuele therapie of andere benaderingen. Dit artikel bespreekt wanneer relatietherapie geschikt is en wanneer andere benaderingen mogelijk beter zijn.

Soorten relatieproblemen

Koppels kunnen te maken krijgen met een breed scala aan problemen die hun relatie kunnen beïnvloeden. Een veelvoorkomend probleem is communicatie. Dit kan betekenen dat partners moeite hebben met het uiten van hun gedachten en gevoelens, of dat er vaak misverstanden ontstaan. Vertrouwenskwesties zijn ook een veelvoorkomend probleem in relaties. Dit kan komen door eerdere ervaringen met ontrouw of bedrog, of het kan ontstaan doordat partners moeite hebben met het opbouwen van vertrouwen in het algemeen. Conflicten en meningsverschillen zijn onvermijdelijk in elke relatie, maar soms hebben partners moeite met het oplossen van deze conflicten op een gezonde en constructieve manier.

Een gebrek aan emotionele intimiteit kan ook een groot probleem zijn. Dit betekent vaak dat partners moeite hebben met het delen van hun diepste gedachten en gevoelens met elkaar, wat kan leiden tot een gevoel van afstand of vervreemding. Verschillen in waarden en doelen kunnen ook tot problemen leiden, vooral als partners moeite hebben met het vinden van gemeenschappelijke grond of het compromitteren.

Tot slot kunnen seksuele problemen ook een belangrijke bron van stress en ontevredenheid zijn in relaties. Dit kan variëren van verschillen in libido of seksuele voorkeuren tot problemen met seksuele prestaties. Al deze problemen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de tevredenheid en het geluk van een relatie.

De rol van relatietherapie

Relatietherapie kan helpen bij het aanpakken van veel van de bovenstaande problemen. Een relatietherapeut kan helpen bij het verbeteren van de communicatie tussen partners, het opbouwen van vertrouwen, het oplossen van conflicten en het vergroten van de emotionele intimiteit. In relatietherapie leren partners vaardigheden die hen kunnen helpen om hun relatieproblemen op een gezonde en constructieve manier aan te pakken.

Wanneer is relatietherapie niet geschikt?

Individuele therapie helpt bij het adresseren van psychische problemen of het verwerken van persoonlijke kwesties die een relatie kunnen beïnvloeden. Familie therapie is waardevol als er problemen zijn die invloed hebben op het hele gezin. Tenslotte biedt groepstherapie de mogelijkheid om inzicht en ondersteuning te verkrijgen van anderen die met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben.

Andere benaderingen en therapieën

Individuele therapie is nuttig voor het aanpakken van individuele psychische problemen of het verwerken van persoonlijke kwesties die van invloed kunnen zijn op de relatie. Daarnaast kan familie therapie waardevol zijn wanneer er problemen spelen die het hele gezin beïnvloeden. Bovendien is groepstherapie een goede manier om inzicht en ondersteuning te krijgen van anderen die met vergelijkbare problemen te maken hebben.

Relatietherapie kan helpen bij het aanpakken van veel verschillende soorten relatieproblemen

Relatietherapie kan helpen bij het aanpakken van veel verschillende soorten relatieproblemen, zoals communicatieproblemen, vertrouwenskwesties en conflictoplossing. Echter, het is niet altijd de beste oplossing voor elk probleem. In sommige situaties, zoals bij misbruik, individuele psychische problemen, of als een partner niet bereid is om aan de relatie te werken, kunnen andere benaderingen of therapieën geschikter zijn.

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.

 

Helpt relatietherapie bij langdurige relatieproblemen?

Relatieproblemen zijn normaal, maar als ze aanhouden, kan het moeilijk zijn om te weten wat de volgende stap moet zijn. Is relatietherapie zinvol als problemen al langere tijd aanhouden? Deze blog bespreekt het belang van het aanpakken van relatieproblemen, ongeacht hoe lang ze al duren, en hoe relatietherapie kan helpen bij het herstellen en versterken van de relatie.

Het belang van het aanpakken van relatieproblemen

Elke relatie kent zijn uitdagingen en het is volkomen normaal om af en toe problemen te ervaren. Echter, als problemen aanhouden en niet worden aangepakt, kunnen ze leiden tot ernstigere problemen, zoals verlies van vertrouwen, gevoelens van vervreemding en zelfs het uiteenvallen van de relatie. Daarom is het belangrijk om problemen in de relatie aan te pakken, hoe klein ze ook lijken.

Relatieproblemen kunnen van allerlei aard zijn. Bijvoorbeeld, er kunnen communicatieproblemen zijn, waarbij partners moeite hebben met het uiten van hun gedachten en gevoelens, of er kunnen vertrouwenskwesties zijn, waarbij een of beide partners moeite hebben met het vertrouwen van de ander. Andere veelvoorkomende problemen zijn conflicten en meningsverschillen, gebrek aan emotionele intimiteit, verschillen in waarden en doelen en seksuele problemen.

Hoe relatietherapie kan helpen

Relatietherapie biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin koppels kunnen werken aan het oplossen van hun problemen. De therapeut helpt bij het faciliteren van de communicatie tussen de partners, zodat ze beter kunnen begrijpen wat de ander denkt en voelt. Bovendien helpt de therapeut de partners om nieuwe vaardigheden te leren en strategieën te ontwikkelen om hun problemen aan te pakken en een gezondere relatie op te bouwen.

Het is belangrijk om te onthouden dat relatietherapie geen wondermiddel is en dat het tijd en moeite kost om een relatie te verbeteren. Echter, met toewijding en inzet van beide partners, kan relatietherapie helpen bij het herstellen van de schade die is aangericht en bij het opbouwen van een sterkere en gezondere relatie.

Is relatietherapie geschikt als problemen al langere tijd bestaan?

Soms hebben koppels het gevoel dat hun problemen te ernstig zijn of te lang hebben geduurd om nog opgelost te kunnen worden. Echter, het is nooit te laat om hulp te zoeken. Hoewel het waar is dat hoe langer problemen onopgelost blijven, hoe moeilijker het kan zijn om ze op te lossen, kan relatietherapie nog steeds zeer effectief zijn, zelfs als problemen al langere tijd aanhouden.

Er bestaat geen vaste tijdslimiet waarbinnen relatieproblemen moeten worden aangepakt. Het is mogelijk dat problemen zich in de loop van de tijd ophopen en dat het enige tijd duurt voordat de partners besluiten om hulp te zoeken. Het is ook mogelijk dat de partners in het verleden hebben geprobeerd om hun problemen zelf op te lossen, zonder succes. In dergelijke gevallen kan het zeer nuttig zijn om de hulp van een professional in te roepen.

Relatieproblemen zijn normaal en het is belangrijk om ze aan te pakken

Relatieproblemen zijn normaal en het is belangrijk om ze aan te pakken, ongeacht hoe lang ze al duren. Relatietherapie biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin koppels kunnen werken aan het oplossen van hun problemen en het opbouwen van een gezondere relatie. Hoewel het waar is dat het moeilijker kan zijn om problemen op te lossen die al langere tijd bestaan, is het nooit te laat om hulp te zoeken en kan relatietherapie nog steeds zeer effectief zijn. Met toewijding en inzet van beide partners kan relatietherapie helpen bij het herstellen van de schade die is aangericht en bij het opbouwen van een sterkere en gezondere relatie.

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.

 

Wat zijn de voordelen van het volgen van relatietherapie?

Relatietherapie kan de communicatie tussen partners sterk verbeteren. Relatietherapie kan helpen bij het oplossen van conflicten. En het zorgt ervoor dat de band tussen partners wordt versterkt. Dit artikel belicht enkele belangrijke voordelen van het volgen van relatietherapie, zoals verbeterde communicatie, grotere emotionele intimiteit en een beter begrip van de behoeften en verlangens van elke partner.

Door relatietherapie communiceer beter (en vaker)

Een van de belangrijkste voordelen van relatietherapie is dat het kan helpen bij het verbeteren van de communicatie tussen partners. Communicatie is de basis van elke relatie, en het is cruciaal voor het onderhouden van een gezonde en gelukkige band. In relatietherapie leren partners hoe ze effectief met elkaar kunnen communiceren door actief te luisteren, hun gevoelens op een constructieve manier te uiten en conflicten op een gezonde manier op te lossen.

Met relatietherapie meer emotionele intimiteit

Relatietherapie kan ook helpen bij het vergroten van de emotionele intimiteit tussen partners. Emotionele intimiteit is het vermogen om je gevoelens, gedachten en verlangens te delen met je partner op een manier die open en eerlijk is. In relatietherapie leren partners hoe ze zichzelf kunnen openstellen voor elkaar en hoe ze een veilige en ondersteunende omgeving kunnen creëren waarin beide partners zich gehoord en gewaardeerd voelen.

Begrijp elkaar(s) (behoeften) beter door relatietherapie

In relatietherapie leren partners ook beter te begrijpen wat de behoeften en verlangens van de ander zijn. Dit kan helpen bij het creëren van een gezondere en meer vervullende relatie omdat beide partners in staat zijn om beter tegemoet te komen aan de behoeften van de ander. Het kan ook helpen bij het voorkomen van misverstanden en conflicten omdat partners beter in staat zijn om te begrijpen waar de ander vandaan komt.

Herstel het vertrouwen met relatietherapie

Het herstel van vertrouwen is een ander belangrijk voordeel van relatietherapie. Vertrouwen is een cruciaal aspect van elke relatie en het kan worden geschaad door een verscheidenheid aan factoren, zoals bedrog, ontrouw of het breken van beloftes. In relatietherapie werken partners aan het herstellen van het vertrouwen door verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties, het maken van amends en het werken aan het opbouwen van een sterkere en meer betrouwbare band.

Relatietherapie biedt vele voordelen voor je relatie

Voordelen die kunnen bijdragen aan het opbouwen van een sterkere en gezondere relatie. Van het verbeteren van de communicatie en het vergroten van de emotionele intimiteit tot het beter begrijpen van de behoeften van elkaar en het herstellen van het vertrouwen, relatietherapie kan een waardevol hulpmiddel zijn voor koppels die bereid zijn om aan hun relatie te werken. Het is belangrijk om te onthouden dat het succes van relatietherapie afhankelijk is van de bereidheid van beide partners om actief deel te nemen aan het proces en om de nodige veranderingen aan te brengen.

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.

 

Hoe vind ik een goede relatietherapeut?

Het vinden van een goede relatietherapeut is een belangrijke eerste stap om aan je relatie te werken. We doen hieronder enkele suggesties om je te helpen bij het vinden van een geschikte relatietherapeut.

Vraag aanbevelingen van anderen die relatietherapie hebben gevolgd

Vraag aanbevelingen via vrienden, familieleden of collega’s die eerder relatietherapie hebben gevolgd. Persoonlijke ervaringen en aanbevelingen kunnen waardevol zijn bij het vinden van een goede therapeut. Of zoek naar recensies van andere cliënten om een idee te krijgen van de ervaringen met een bepaalde relatietherapeut. Dit kan je helpen om een beter beeld te krijgen van de benadering en effectiviteit van de relatietherapeut.

Vraag om een gratis eerste sessie relatietherapie

Maak een afspraak voor een adviesgesprek of kennismakingsgesprek. Veel therapeuten bieden kosteloos of tegen gereduceerd tarief een kennismakingsgesprek aan. Dit geeft je de gelegenheid om de relatietherapeut te ontmoeten, vragen te stellen en te beoordelen of er een goede klik is.

Neem de tijd voor goed onderzoek naar een geschikte relatietherapeut

Het vinden van de juiste relatietherapeut kan wat tijd en onderzoek vergen. Haast je niet bij het nemen van een beslissing. Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt bij de therapeut en vertrouwen hebt in zijn of haar expertise. Zorg ervoor dat de relatietherapeut gekwalificeerd is en een passende opleiding heeft, en geregistreerd is in het Relatietherapeuten Register. Laat RelatietherapieWijzer je helpen. Bij ons vind je alleen geregistreerde en gekwalificeerde relatietherapeuten.

Relatietherapie vraagt ook wat van jou

Onthoud dat het succes van relatietherapie niet alleen afhangt van de relatietherapeut, maar ook van de inzet en openheid van jou en je partner. Het kan een proces zijn dat tijd, toewijding en inspanning vergt, maar het kan enorm waardevol zijn voor het verbeteren van je relatie

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.

 

Hoe bereid je je voor op je eerste sessie relatietherapie?

Je eerste sessie relatietherapie kan een wirwar van emoties oproepen. Hoe bereid je je voor op dit belangrijke moment? Deze blog gidst je door de mentale en emotionele voorbereiding die kan helpen om de eerste sessie zo productief mogelijk te maken. Ontdek de waarde van zelfreflectie, het belang van realistische verwachtingen, en hoe je effectieve communicatie kunt toepassen om je relatie te verbeteren. Hieronder vind je de tools om je eerste sessie relatietherapie met vertrouwen tegemoet te zien.

De waarde van zelfreflectie bij relatietherapie

Vóór je de therapiesessie binnenstapt, is het nuttig om even wat tijd voor jezelf te nemen en je innerlijke spiegel erbij te pakken. Vraag jezelf af: “Waar sta ik in deze relatie?” en “Wat wil ik bereiken met deze therapie?” Dit zijn geen eenvoudige vragen en de antwoorden hoeven niet direct kristalhelder te zijn, maar ze helpen je wel te focussen. Het helpt je om te bedenken wat de kernproblemen zijn die je in de therapie wilt bespreken. Zo kom je niet onvoorbereid aan, wat je partner ook kan helpen beter te begrijpen wat je noden zijn.

Realistische verwachtingen voor relatietherapie

Het is goed om te onthouden dat een therapeut geen magische toverstaf heeft. Het proces vraagt inzet van beide partners en is vaak een lange reis. Zie het als een investering in jullie toekomst. Dit betekent dat je niet na één sessie een totale omslag kunt verwachten in je relatie. Er zullen goede en slechte dagen zijn, momenten van inzicht en momenten van frustratie. Dat hoort er allemaal bij en het is belangrijk je daarop voor te bereiden.

De rol van eerlijkheid in relatietherapie 

We hebben allemaal onze eigen geheimen en soms zijn er dingen die we zelfs niet met onze meest dierbaren delen. Een therapieruimte is een veilige ruimte, ontworpen voor eerlijkheid en openheid. Als er ooit een moment is om die onuitgesproken gedachten en gevoelens naar voren te brengen, dan is het wel hier. Eerlijkheid is vaak het startpunt van genezing in een relatie. Door eerlijk te zijn, kun je de diepere lagen van je relatieproblemen aanpakken.

Aansprakelijkheid zonder beschuldiging

Het is zo gemakkelijk om de schuld op de ander af te schuiven. “Als jij maar dit deed, of dat niet deed, dan zouden we dit probleem niet hebben.” Maar het is belangrijk om te onthouden dat een relatie uit twee personen bestaat. Ieder heeft zijn of haar rol in het geheel, en het is zelden zo dat de ‘schuld’ bij één persoon ligt. Relatietherapie is een goed moment om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag en bijdrage aan de relatie, zonder je partner te beschuldigen.

Het gaat om de reis, niet om de bestemming

Nogmaals, de eerste sessie is slechts een stap in een langer proces. Naarmate de tijd vordert, zal de relatietherapie waarschijnlijk meer gestructureerd worden, met wellicht ‘huiswerkopdrachten’ en specifieke doelen. Houd je vooruitgang bij, niet alleen voor jezelf maar ook voor je partner. Zo wordt je gezamenlijke groei zichtbaar, wat enorm motiverend kan werken.

De perfecte voorbereiding bestaat niet, maar je kunt deze wel benaderen

Als je je afvraagt hoe je je moet voorbereiden op relatietherapie, dan ben je al op de goede weg. Voorbereiding helpt, maar onthoud ook dat het oké is om je kwetsbaar en onzeker te voelen. Dat is waarvoor je naar therapie gaat: om die kwetsbaarheden te onderzoeken en er sterker uit te komen. Wat je leest, wat je opschrijft en wat je bedenkt voorafgaand aan de eerste sessie relatietherapie, het zijn de bouwstenen voor een betere relatie. Zie ze als zodanig en geef jezelf een schouderklopje. Je bent er klaar voor.

Zoek in onze relatietherapie kennisbank

In onze kennisbank vind je veel informatie over relatietherapie en over hoe je effectief aan je relatieproblemen kunt werken. Stel je vraag in onze kennisbank of zoek op categorie. Ga naar het overzicht.