Column

Hoe moderne relatietherapie je ondersteunt om van conflict naar verbinding te bewegen

Eerste relatietherapie sessie

Ik denk dat conflicten zich in iedere relatie voordoen. Conflicten zorgen in een goede relatie waarin de partners voor elkaar openstaan voor evenwicht en verbinding. We zie in onze relatietherapie praktijk dat partners moeite hebben om te gaan met conflicten.

Conflicten in relaties beginnen vaak klein, bijna onzichtbaar, maar kunnen zich ontwikkelen tot heftige conflicten. Je zou ze kunnen zien als onweerswolken die zich samenpakken aan een heldere hemel. Je kunt je hierdoor gemakkelijk overweldigd voelen. Maar het is ook mogelijk om een andere weg te kiezen, een weg van conflict naar verbinding. En moderne relatietherapie kan je daarbij helpen.

Een van de belangrijkste dingen die relatietherapie kan bieden, is de ruimte om conflict op een veilige manier te ervaren. De therapeutische ruimte is er een van neutraliteit, een plek waar geen enkel perspectief wordt bevooroordeeld. Het is een plek waar je je gedachten en gevoelens kunt uiten, hoe rauw of ongepolijst ze ook zijn, zonder angst voor afwijzing of veroordeling.

Dit helpt jou en je partner om elkaar echt te horen. Te vaak raken we verstrikt in ons eigen verhaal en negeren we het verhaal van de ander. In de hitte van de strijd worden woorden als wapens gebruikt, waarbij elke uitgesproken zin bedoeld is om te kwetsen. In moderne relatietherapie leer je hoe je je woorden kunnen gebruiken om te verbinden in plaats van afstand van elkaar te nemen en elkaar te kwetsen.

Moderne relatietherapie gaat wat mij betreft ook over het ontwikkelen van empathie. Empathie is als een brug tussen twee partners. Het is een geweldige ‘tool’ om de kloof te overbruggen die door conflict kan worden veroorzaakt. In de veilige ruimte van de relatietherapie praktijk kunnen jullie je in elkaar inleven.

Wanneer je in staat bent om je partner te zien, echt te zien, begint verbinding mogelijk te worden. Je begint te begrijpen dat onder boosheid en frustratie een diepere behoefte of een verlangen ligt. Dat je partner net als jij pijn heeft en liefde en acceptatie nodig heeft. Wanneer je dit begrijpt heb je de mogelijkheid om te reageren op deze diepere behoeften, in plaats van als een automaat oppervlakkige conflicten aan te gaan.

Natuurlijk gaat het niet alleen om je partner; het gaat ook om jou.

Moderne relatietherapie helpt je ook jezelf te begrijpen. Het helpt je je eigen triggers en pijnlijke plekken te herkennen. Relatietherapie leert je hoe je op een gezonde manier kunt reageren op triggers en pijnlijke plekken en hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met je emoties, in plaats van erdoor overweldigd te worden.

Het vergt best wel wat moed en toewijding om van conflict naar verbinding te bewegen. Het is absoluut geen gemakkelijke weg. Maar het is zeker de moeite waard om de weg van verbinding te bewandelen. Want aan het einde van deze weg ligt niet alleen een gezondere en gelukkigere relatie, maar ook een dieper begrip en acceptatie van jezelf en je partner. Dat lijkt mij voldoende reden om deze weg samen in te slaan.

Conflicten zul je altijd hebben, je leven lang. Met andere mensen, met je baas én met je partner. Conflicten zijn en blijven onderdeel van een gezonde en liefdevolle relatie. Door de vaardigheden en inzichten die je tijdens moderne relatietherapie opdoet zullen conflicten jou en je partner niet langer scheiden, maar juist dichter bij elkaar brengen.

– Harrie Kolsteeg, psycholoog en oprichter van het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten