Column

Dit zijn de meest voorkomende relatieproblemen die we in onze relatietherapie praktijk tegenkomen

Wat is relatietherapie?

De cliënten die onze relatietherapie praktijk bezoeken komen bij ons met zeer uiteenlopende problemen. Ook de omstandigheden en de omgeving waarin het stel verkeert zijn vaak heel verschillend. En dan is er nog een grote diversiteit aan situaties die wellicht ook invloed hebben op de relatieproblemen die je ervaart. Enkele veelvoorkomende problemen in relaties wil ik hieronder graag met je delen.

Vaak zijn communicatieproblemen een oorzaak voor problemen in je relatie. Een gebrek aan effectieve communicatie kan leiden tot misverstanden, onbeantwoorde behoeften en frustratie in een relatie. Ook kan het zijn dat je soms of juist heel vaak niet op één lijn zit. Je komt thuis na een zware dag op je werk en je verlangt naar een luisterend oor, maar je partner is verzonken in zijn of haar eigen wereld. Je partner is niet beschikbaar. Momenten van miscommunicatie kunnen leiden tot grote frustraties en een gevoel van onvervuldheid. En zeker als deze situaties zich veelvuldig voordoen. Dan gaat het stapelen.

Vertrouwensproblemen zijn ook vaak een aanzet voor relatietherapie. Als er problemen zijn met het vertrouwen in jullie relatie, kan dit leiden tot jaloezie, wantrouwen en grote conflicten. Vertrouwen is fragiel en het kan gemakkelijk gebroken worden door een ondoordachte opmerking, een verbroken belofte of erger nog, ontrouw. Het herstellen van vertrouwen is geen gemakkelijke taak, maar met geduld, eerlijkheid en openheid kan het vertrouwen worden versteld.

Ook seksuele problemen kunnen relaties flink op de proef stellen. Seksuele disfunctie, een gebrek aan intimiteit of onenigheid over seksuele voorkeuren kunnen allemaal leiden tot spanningen in een relatie. Er kan bijvoorbeeld een kloof ontstaan tussen beide partners als de één een hoog seksueel verlangen heeft, terwijl de ander tevreden is met sporadische intimiteit. Of zelfs intimiteit geheel afwijst. Dit leidt natuurlijk tot gevoelens van afwijzing, maar ook tot onzekerheid bij de partner die juist sterk aan intimiteit hecht.

Financiële problemen vormen een ander veelvoorkomend probleem. Geld kan een bron van stress zijn in een relatie, vooral als er onenigheid bestaat over financiële beslissingen of als er sprake is van financiële druk. Het kan zijn dat jij droomt van een luxe vakantie terwijl je partner zich zorgen maakt over de hypotheek. Dergelijke financiële onenigheid kan flinke stress en spanning veroorzaken. Door open en eerlijk te communiceren over financiën kan een gezamenlijk plan worden gemaakt, maar dat valt niet mee als je diametraal tegenover elkaar staat.

In een relatie kan ook sprake zijn van ongelijkheid. Als een van de partners het gevoel heeft dat de andere partner de controle heeft over de relatie of als er op een andere manier sprake is van een ongezonde machtsdynamiek kan dit tot grote spanningen en ontevredenheid leiden. En bovendien tot gevoelens van onderwaardering en oneerlijkheid. De één beslist bijvoorbeeld altijd wat er wordt gekookt, of er is een partner die altijd het huis moet schoonmaken van de ander. Het evenwicht is dan zoek en moet worden hersteld.

Er is sprake van onverenigbare doelen als beide partners verschillende doelen hebben voor hun leven of toekomst samen. Bet resultaat is dan vaak heftige conflicten en intense spanningen. Misschien droom jij van een leven in het buitenland, terwijl je partner niet weg wil uit zijn of haar geboortestad. Ook onopgeloste conflicten die steeds weer blijven opduiken zonder ooit echt te worden opgelost kunnen een bron van relatieproblemen zijn die in relatietherapie kunnen worden opgelost. Als conflicten niet op een effectieve manier worden opgelost, kunnen ze escaleren.

Elke relatie kent zo haar problemen en uitdagingen. Als je samenleeft komen verschillen hoe dan ook bovendrijven en soms kunnen er daardoor problemen ontstaan die je zelf niet meer kunt managen. Moderne relatietherapeuten zien deze problemen eerder als uitdagingen die aanzetten om te groeien – individueel en als stel – en om om diepere verbindingen te creëren. En indien mogelijk als lessen die je leren hoe je op een andere, meer intense manier lief kunt hebben.

– Harrie Kolsteeg, psycholoog en oprichter van het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten