Relatietherapie wordt vaak gezien als de laatste reddingsboei, het laatste bastion van hoop, voor stellen wiens liefde op de proef is gesteld. Het beeld van een stel dat met gekruiste armen tegenover een therapeut zit, de lucht gevuld met ongemakkelijke stilte en onuitgesproken woorden, is een hardnekkig stereotype. Maar de moderne kijk op relatietherapie is veel rijker en complexer dan dat.
Relatietherapie in deze nieuwe tijd gaat niet meer alleen over de reparatie van gebroken relaties. Het gaat over groei, zowel individueel als gezamenlijk. Het gaat over het vinden van nieuwe manieren om te communiceren, om empathie te tonen, om elkaar echt te begrijpen. Het is geen schandvlek meer op het imago van jullie relatie, maar een teken van jullie inzet voor elkaar en voor de kwaliteit van je relatie.
Relatietherapie is nu proactief, niet alleen reactief. Het is niet alleen een plek voor stellen die op de rand van een breuk staan, maar ook voor stellen die hun verbinding willen verdiepen, die willen investeren in hun relatie voordat de grote problemen ontstaan. Je kunt zelfs stellen dat relatietherapie een ruimte is voor preventieve zorg, voor het leren van vaardigheden die je kunt gebruiken om toekomstige conflicten te beheersen en de liefde levend te houden.
In deze moderne benadering van relatietherapie worden niet alleen stellen erkend, maar ook de individuen binnen die stellen. Het gaat over het begrijpen dat een relatie bestaat uit twee unieke individuen, elk met hun eigen behoeften, verlangens en angsten. Het gaat over het leren navigeren tussen deze twee werelden, het leren erkennen en respecteren van de ander zonder jezelf te verliezen.
En hierin ligt misschien wel de grootste kracht van de moderne relatietherapie. Het erkent dat de relatie niet het enige is dat nieuwe energie nodig heeft. De individuen – jij en je partner – binnen de relatie hebben ook hun eigen processen. Soms moet je leren om jezelf te vergeven of om jezelf te accepteren, voordat we anderen kunnen vergeven en accepteren. Soms moeten we leren om onszelf lief te hebben, voordat we anderen volledig kunnen liefhebben.
Moderne relatietherapeuten begrijpen dit. Moderne relatietherapeuten bieden een veilige ruimte, niet alleen voor het helen van relaties, maar ook voor groei en mentale ontwikkeling van individuen. De relatietherapie praktijk is een plek waar je je eigen waarde (en waarden) kunt herontdekken, waar je kunt leren dat je het waard bent om geliefd te worden, en om gelukkig te zijn.
De moderne relatietherapie is dus meer dan een reddingsboei. Het is een kompas, een gids, een hulpmiddel om betere, gezondere, meer vervullende relaties te bouwen. En misschien wel het belangrijkste: het is een plek waar je kunt leren en je kunt ontwikkelen om een waardevoller leven te leiden.
Dus ik stel voor om deze moderne kijk op relatietherapie te omarmen. Laten we het stigma wegnemen dat relatietherapie alleen is voor stellen op de rand van een breuk en erkennen dat relatietherapie gaat om persoonlijke en gezamenlijke groei en empathie en begrip.
In de moderne kijk op relatietherapie is schaamte niet op zijn plek, maar mag daarentegen juist alle ruimte worden gegeven aan moed. De moed om je kwetsbaarheid te erkennen en om je minder sterke kwaliteiten te accepteren. En de moed om te willen veranderen, om te groeien en om lief te hebben op een gezondere, meer vervullende manier.
Dus als je er klaar voor bent, omarm dan deze moderne benadering van relatietherapie. Of je nu een stel bent op de rand van een breuk, een stel dat de verbinding wil verdiepen, of een individu die zijn of haar eigen weg naar zelfliefde wil vinden. Relatietherapie is er voor jou.
– Harrie Kolsteeg, psycholoog en oprichter van het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten